Valitse sivu

Hyvinvointialueilta puuttuu vielä rahoitus, tietojärjestelmät, hoitajat – monien sopimusten myös rakennuskantojen siirtäminen on kesken. Alueiden välillä on erittäin suuria eroja valmistelun kannalta.

KeuSote on perustettu. Järvenpää, Mäntäsälä, Nurmijärvi, Tuusula, Hyvinkää ja Pornainen ovat yhteisesti päättäneet hoitaa sosiaali -ja terveyspalveluita. Kivtuntonta tämä ei ole ollut. Palveluiden saatavuudessa on ollut ongelmia. Keski-Uudella maalla on haluttu järjestäytyä aluevaaleja ennakoiden 6 kunnan kesken yhteiseksi sote alueeksi. Tässä mielessä olemme ehkä muuta maata hieman edellä. Mutta työtä riittää. Myös täällä pohditaan rakennuskantojen kohtaloa sekä sitä, miten saadaan hoitopuolella kädet riittämään ja resurssit.

Ennaltaehkäisy tulee halvemmaksi kuin kallis erikoissairaanhoito, on järkevää järjestää esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveys- palvelut mahdollisimman hyvin ja lähelle oppilaitosta ja koulua ja mieluummin näihin, kuin kauaksi omasta oppilaitoksesta. Ennaltaehkäisy pätee myös muihin terveyspalveluihin. On järkevää torjua ennalta, kuin maksaa esimerkiksi erikoissairaanhoidon kalliita kustannuksia.